Zrušený predpisom č. 13/2012 Sp. s účinnosťou od 20. február 2012

12/2011 Sp. 

 

ÚSTREDNÝ PREDPIS

z 11. júla 2011,

ktorým valné zhromaždenie spoločnosti Hont Medik s.r.o. vyhlasuje úplné znenie ústredného predpisu 1/2011 o pravidlách robenia úkonov v pracovnoprávnych vzťahoch konateľov, ktorí sú zároveň zamestnancami spoločnosti Hont Medik s.r.o., ako vyplýva zo zmien a doplnení vykonaných ústredným predpisom č. 5/2011 Sp. a ústredným predpisom č. 8/2011 Sp.

 

ÚPLNÉ ZNENIE ÚSTREDNÉHO PREDPISU

o pravidlách robenia úkonov v pracovnoprávnych vzťahoch

konateľov, ktorí sú zároveň zamestnancami spoločnosti Hont Medik s.r.o.

 

Jediný spoločník vykonávajúci pôsobnosť valného zhromaždenia spoločnosti Hont Medik s.r.o. schvaľuje a vydáva tento ústredný predpis:

 

PRVÁ ČASŤ
VŠEOBECNÉ USTANOVENIA

 

§ 1
 

Predmet právneho aktu

 

(1) Tento ústredný predpis určuje pravidlá robenia úkonov v pracovnoprávnych vzťahoch konateľov, ak sú zároveň zamestnancami spoločnosti Hont Medik s.r.o. (ďalej len „zamestnávateľ“).

 

(2) Tento ústredný predpis sa použije len vo vzťahu k pracovnoprávnym vzťahom fyzických osôb, ktoré sú zároveň štatutárnym orgánom zamestnávateľa.

 

(3) Tento ústredný predpis vymedzuje aj stanovovanie mzdy a ďalších plnení plynúcich zamestnancom zo zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“) a podmienky ich priznávania pre fyzické osoby, ktoré sú štatutárnym orgánom zamestnávateľa, ak tieto fyzické osoby sú so zamestnávateľom okrem obchodnoprávneho vzťahu zároveň aj v pracovnoprávnom vzťahu.

 

(4) Pokiaľ sa ďalej neustanovuje niečo iné, tento ústredný predpis sa nevzťahuje na vysielanie konateľov, ktorí sú zároveň v pracovnoprávnom vzťahu ku zamestnávateľovi, na pracovné cesty, ako ani na poskytovanie cestovných náhrad súvisiacich s týmito pracovnými cestami. Zásady pre robenie právnych úkonov na úseku tohto vysielania na pracovné cesty a poskytovania uvedených cestovných náhrad ustanoví osobitný ústredný predpis.

 

§ 2
 

Vymedzenie základných pojmov

 

Na účely tohto ústredného predpisu sa rozumie

 

a) konateľom - zamestnancom fyzická osoba, ktorá je štatutárnym orgánom zamestnávateľa, pričom zároveň je so zamestnávateľom aj v pracovnoprávnom vzťahu založenom či už pracovnou zmluvou 1) alebo aj dohodou o práci vykonávanej mimo hlavného pracovného pomeru, 2)

 

b) právnym úkonom za zamestnávateľa v pracovnoprávnom vzťahu s konateľom - zamestnancom (ďalej len „právny úkon voči konateľovi“) každý právny úkon, k robeniu ktorého je oprávnený zamestnávateľ na základe príslušných ustanovení Zákonníka práce, 3) ako aj niektorých ďalších zákonov, 4)

 

c) valným zhromaždením zamestnávateľa (ďalej len „valné zhromaždenie“) najvyšší orgán zamestnávateľa,

 

d) prvým konateľom štatutárny orgán zamestnávateľa, ktorý je zároveň aj jediným spoločníkom zamestnávateľa (ďalej len „prvý konateľ“),

 

e) konateľom štatutárny orgán zamestnávateľa (ďalej len „konateľ“),

 

f) ustanovením konateľa 3) vymenovanie konateľa podľa osobitného zákona, 5)

 

g) obmedzením konateľského oprávnenia je obmedzenie plynúce zo zakladateľskej listiny zamestnávateľa alebo z rozhodnutia valného zhromaždenia, 6)

 

h) mzdou peňažné plnenie poskytované za prácu v súlade s ustanovením osobitného zákona, 7)

 

i) mzdovými podmienkami podstatná záležitosť dohodnutá v pracovnej zmluve vrátane foriem odmeňovania, základnej zložky mzdy a ďalších zložiek plnení poskytovaných za prácu a podmienok ich poskytovania,

 

j) výplatným termínom deň určený na výplatu mzdy dojednaný v pracovnej zmluve,

 

k) účtovnou kanceláriou fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá je poverená vedením účtovníctva osobitnou dohodou či zmluvou v súlade s ustanovením osobitného zákona. 8)

 

DRUHÁ ČASŤ
PRACOVNÁ ZMLUVA

 

§ 3
 

Druh práce

 

(1) Druh práce, na ktorý je pracovná zmluva s konateľom uzatvorená, musí sa zásadne odlišovať od činností spojených s výkonom funkcie konateľa.

 

(2) Ak druh práce v pracovnej zmluve je totožný s výkonom funkcie konateľa a z toho plynúcich činností konateľa, pracovná zmluva je neplatná.

 

(3) Vykonávanie funkcie konateľa a činností z toho plynúcich na základe pracovnej zmluvy je vylúčené.

 

§ 4
 

Dohodnutie podstatných náležitostí pracovnej zmluvy a ich zmien

 

(1) Dohodnutie podstatných náležitostí pracovnej zmluvy s konateľom podlieha predchádzajúcemu schváleniu valným zhromaždením.

 

(2) Podstatnými náležitosťami (odsek 1) sú:

 

a) druh práce, na ktorý sa konateľ prijíma, a jeho stručná charakteristika, 

 

b) miesto výkonu práce (obec a organizačnú časť alebo inak určené miesto),

 

c) deň nástupu do práce,

 

d) mzdové podmienky.

 

(3) Predchádzajúcemu schváleniu valným zhromaždením podlieha tiež aj dohoda o zmene podmienok pracovnej zmluvy  9) s konateľom, ak z tejto dohody plynie zmena ktorejkoľvek z podstatných náležitostí uzatvorenej pracovnej zmluvy s konateľom.

 

§ 5
 

Niektoré výluky

 

(1) S konateľom nemožno uzatvoriť pracovnú zmluvu na domácku prácu ani na teleprácu.10)

 

(2) Konateľa nemožno dočasne prideliť na výkon práce k inej právnickej osobe alebo fyzickej osobe. 11)

 

(3) S konateľom možno uzatvoriť pracovnú zmluvu iba na také pracovné miesto, ak ide o výkon pracovných činností zodpovedajúcich najmenej 3.stupňu náročnosti práce podľa ustanovení osobitného zákona. 12)

 

(4) Uzatvorenie pracovnej zmluvy s konateľom na výkon pracovných činností zodpovedajúcich 1.stupňu a 2.stupňu náročnosti práce podľa ustanovení osobitného zákona13) je vylúčené a zakázané.


TRETIA ČASŤ
MZDA

 

§ 6
 

Zložky mzdy

 

(1) Zložky mzdy konateľa sú:

 

a) nárokové,

 

b) nenárokové, t.j. také, ktoré prizná ako dobrovoľné plnenie zamestnávateľ.

 

(2) Nárokové zložky mzdy sú:

 

a) základná zložka mzdy,

 

b) mzda za prácu nadčas,

 

c) mzda a náhrada mzdy za prácu vo sviatok,

 

d) mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu,

 

e) mzdová kompenzácia za sťažený výkon práce.

 

(3) Nenárokové zložky mzdy sú:

 

a) odmena,

 

b) trinásty plat.

 

ŠTVRTÁ ČASŤ
NÁROKOVÉ ZLOŽKY MZDY

 

§ 7
 

Základná zložka mzdy

 

(1) Základná zložka mzdy predstavuje násobok minimálnej mzdy v eurách za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou, ustanovenej osobitným predpisom, a koeficienta minimálnej mzdy.

 

(2) Základnou zložkou mzdy je najmenej mzdové minimum prislúchajúce tomu ktorému stupňu a určené sumou vypočítanou ako násobok minimálnej mzdy v eurách za mesiac a najviac mzdové maximum prislúchajúce tomu ktorému stupňu a určené sumou vypočítanou ako násobok minimálnej mzdy v eurách za mesiac.

 

(3) Mzdové minimum a mzdové maximum pre jednotlivé stupne tvorí prílohu tohto ústredného predpisu.

 

(4) Presnú výšky základnej zložky mzdy v rámci rozpätia uvedeného v ods. 2 a 3 schvaľuje v prípade pracovnej zmluvy s konateľom valné zhromaždenie.

 

(5) Valné zhromaždenie rozhoduje aj o zmene základnej zložky mzdy, pokiaľ ide o pracovnú zmluvu s konateľom.

 

(6) Ustanoveniami ods. 4 a 5 nie je dotknutá povinnosť dohodnúť mzdové podmienky so zamestnancom v pracovnej zmluve v súlade s ustanovením osobitného zákona. 13)

 

§ 8
 

Mzda za prácu nadčas a za prácu vo sviatok

 

(1) V pracovnej zmluve s konateľom musí byť dohodnuté, že vo výške mzdy je zohľadnená prípadná práca nadčas a za prácu nadčas konateľovi počas vykonávania funkcie konateľa nepatrí mzda vrátane mzdového zvýhodnenia za prácu nadčas a nemôže za túto dobu čerpať náhradné voľno.

 

(2) Sviatok, ktorý pripadne na obvyklý pracovný deň, považuje sa u konateľa za odpracovaný deň, za ktorý mu patrí mzda, pričom náhrada mzdy za sviatok mu nepatrí.

 

(3) V pracovnej zmluve s konateľom musí byť dohodnuté, že mzda je určená už s prihliadnutím na prípadnú prácu vo sviatok a že mzdové zvýhodnenie ani náhradné voľno za prácu vo sviatok konateľovi počas vykonávania funkcie konateľa nepatria.

 

§ 9
 

Zvýhodnenie za nočnú prácu a kompenzácia za sťažený výkon práce

 

(1) S konateľom musí byť v pracovnej zmluve dohodnutá mzda už s prihliadnutím na prípadnú nočnú prácu.

 

(2) Mzdová kompenzácia za sťažený výkon práce patrí konateľovi v tom prípade, ak podľa pracovnej zmluvy vykonáva pracovné činnosti príslušný orgán verejného zdravotníctva zaradil do 3.alebo 4.kategórie podľa osobitného predpisu, pričom táto mzdová kompenzácia činí 20% minimálneho mzdového nároku v eurách za hodinu pre prvý stupeň náročnosti práce za každú hodinu práce.

 

PIATA ČASŤ
NENÁROKOVÉ ZLOŽKY MZDY

 

§ 10
 

Odmena

 

(1) Odmena sa poskytuje za splnenie úloh, ktoré vznikli neplánovane, ak zamestnávateľ je povinný operatívne niečo plniť, najmä ak ide o povinnosť, ktorá neznesie odklad.

 

(2) Odmena sa konateľovi - zamestnancovi poskytuje vo výške najviac dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

(3) Výšku odmeny konateľovi - zamestnancovi určuje a jej priznanie schvaľuje valné zhromaždenie.

 

§ 11
 

Trinásty plat

 

Vyplatenie trinásteho platu konateľovi - zamestnancovi podmieňuje predpoklad, že zamestnávateľ v príslušnom účtovnom roku vykáže nezdanený hrubý zisk najmenej vo výške 10% základného imania zamestnávateľa. Vyplatenie trinásteho platu konateľovi - zamestnancovi podlieha predchádzajúcemu súhlasu valného zhromaždenia.

 

ŠIESTA ČASŤ
DOHODY O PRÁCACH MIMO HLAVNÉHO PRACOVNÉHO POMERU

 

§ 12

 

(1) Dohody o prácach vykonávaných mimo hlavného pracovného pomeru možno s konateľom uzatvoriť, iba ak dohodnutá úloha sa líši od funkcie konateľa.

 

(2) Všetky právne úkony týkajúce sa dohôd o prácach vykonávaných mimo hlavného pracovného pomeru s konateľmi robí vo vzťahu k ostatným konateľom prvý konateľ.

 

SIEDMA ČASŤ
JEDNOTLIVÉ PRÁVNE ÚKONY

 

§ 13
 

Prvý konateľ

 

(1) Prvý konateľ, ktorý je zároveň jediným spoločníkom zamestnávateľa, je hlavným vedúcim zamestnancom zamestnávateľa.

 

(2) Prvý konateľ je priamym nadriadeným každého ďalšieho takého konateľa, ktorý je zároveň aj zamestnancom zamestnávateľa.

 

(3) Prvý konateľ je oprávnený určovať a ukladať každému takému konateľovi, ktorý je zároveň aj zamestnancom zamestnávateľa, pracovné úlohy, organizovať, riadiť a kontrolovať jeho prácu a dávať mu na ten účel záväzné pokyny.

 

(4) Za podmienok určených týmto ústredným predpisom je prvý konateľ oprávnený robiť všetky právne úkony v pracovnoprávnych vzťahoch každého konateľa vrátane pracovnoprávneho vzťahu týkajúceho sa samotného prvého konateľa.
 

(5) Prvý konateľ je najmä oprávnený:

 

a) uzatvárať menom zamestnávateľa pracovnú zmluvu s konateľom,

 

b) predlžovať pracovný pomer s konateľom uzatvorený na dobu určitú,

 

c) uzatvárať s konateľom dohodu o zmene podmienok pracovnej zmluvy,

 

d) rozhodovať o vysielaní ktoréhokoľvek z konateľov (vrátane prvého konateľa) na pracovné cesty, používaní cestných motorových vozidiel iných, než poskytnutých zamestnávateľom, ako aj cestovných náhradách súvisiacich s týmito pracovnými cestami, a to podľa ustanovení osobitného ústredného predpisu, 13a)

 

e) uzatvárať dohodu o skončení pracovného pomeru s konateľom,

 

f) dávať výpoveď konateľovi,

 

g) okamžite skončiť pracovný pomer s konateľom,

 

h) udeľovať predchádzajúci súhlas konateľovi na vykonávanie zárobkovej činnosti, ktorá je zhodná s predmetom činnosti zamestnávateľa a tento súhlas odvolávať,

 

i) určovať konateľovi čerpanie dovolenky,

 

j) poskytovať pracovné voľno a náhradu mzdy v súvise so zvýšením kvalifikácie,

 

k) ospravedlňovať neprítomnosť konateľa v práci z dôvodu prekážok v práci,

 

l) riešiť menom zamestnávateľa škodové udalosti,

 

m) uzatvárať a končiť s konateľom dohody o prácach vykonávaných mimo hlavného pracovného pomeru.

 

§ 14
 

Obmedzenie konateľských oprávnení

 

(1) Oprávnenia prvého konateľa (§ 13) sú zároveň obmedzením konateľských oprávnení každého ďalšieho konateľa.

 

(2) Obmedzenia konateľských oprávnení (odsek 1) sa s výnimkou oprávnení uvedených v § 12 ods. 2 a § 13 ods. 5 písm. d) a m) nevzťahujú na toho konateľa, ktorého prvý konateľ písomne poverí svojim zastupovaním pre prípad neprítomnosti (ďalej aj "zástupca prvého konateľa").

 

(3) Počas neprítomnosti prvého konateľa je zástupca prvého konateľa oprávnený robiť všetky právne úkony prvého konateľa v pracovnoprávnych vzťahoch ku každému z konateľov, okrem právnych úkonov vo vzťahu k prvému konateľovi a okrem právnych úkonov vo vzťahu ku ktorémukoľvek inému, než prvému konateľovi, uvedených v § 12 ods. 2 a § 13 ods. 5 písm. d) a m).

 

(4) Zástupca prvého konateľa má právo na robenie právnych úkonov podľa odseku 3 počnúc prvým pracovným dňom neprítomnosti prvého konateľa a až do dňa, ktorým sa neprítomnosť prvého konateľa skončí.

 

§ 15

 

Zástupca prvého konateľa

 

(1) Ak je okrem prvého konateľa vymenovaný iba jeden ďalší konateľ, tento má postavenie zástupcu prvého konateľa, a to aj bez písomného poverenia prvého konateľa.

 

(2) V ostatných, než v odseku 1 uvedených prípadoch, ustanovuje zástupcu prvého konateľa prvý konateľ písomným poverením.

 

ÔSMA ČASŤ
PRECHODNÉ, SPOLOČNÉ A ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA

 

§ 16
 

Povinnosti z existujúcich pracovnoprávnych vzťahov

 

Existujúce pracovnoprávne vzťahy treba pre konateľa - zamestnanca zosúladiť s týmto ústredným predpisom, a to v lehote do 120 dní odo dňa účinnosti tohto ústredného predpisu.

 

§ 17

 

Súčinnosť účtovnej kancelárie

 

Súčinnosť pri vykonávaní tohto ústredného predpisu je povinná poskytnúť účtovná kancelária.

 

§ 18

 

Účinnosť

 

Tento ústredný predpis nadobúda účinnosť 1. marca 2011.

 

Ústredný predpis č. 5/2011 Sp. o pracovných cestách a cestovných náhradách v spoločnosti Hont Medik s.r.o. a o zmene niektorých ústredných predpisov nadobudol účinnosť 1. júla 2011.

 

Ústredný predpis č. 8/2011 Sp. o zosúladení vnútorných právnych aktov spoločnosti Hont Medik s.r.o. so Zakladateľskou listinou spoločnosti Hont Medik s.r.o. a s ústredným predpisom č. 1/2011 Sp. nadobudol účinnosť 4. júla 2011.

 

MUDr. Vladimír Hacek, v. r.

Príloha k ústrednému predpisu

spoločnosti Hont Medik s.r.o.

č. 12/2011 Sp.

MZDOVÉ MINIMUM A MZDOVÉ MAXIMUM

Násobok sumy minimálnej mzdy určenej zamestnancovi odmeňovanému mesačnou mzdou osobitným predpisom: 14

 Stupeň

Mzdové minimum

Mzdové maximum

3.

1,40 násobok

1,59 násobok

4.

1,60 násobok

1,79 násobok

5.

1,80 násobok

1,99 násobok

6.

2,00 násobok

2,50 násobok

 

Poznámky pod čiarou:

1) § 42 Zákonníka práce.

2) § 223 a nasl. Zákonníka práce.

3) Napr. § 7 ods. 3 Zákonníka práce.

4) Napr. zákon č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov

5) § 113 ods. 4 a § 125 ods. 1 písm. f) zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov.

6) § 113 ods. 3 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka.

7) Štvrtá časť Zákonníka práce.

8) § 5 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov.

9) § 54 Zákonníka práce.

10) § 52 Zákonníka práce.

11) § 58 Zákonníka práce.

12) § 120 ods. 3 a 4 a príloha č. 1 Zákonníka práce.

13) § 119 Zákonníka práce.

13a) Ústredný predpis č.5/2011 Sp. o pracovných cestách a cestovných náhradách v spoločnosti Hont Medik s.r.o. a o zmene niektorých ústredných predpisov.

14) Zákon č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov a vykonávajúce nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovuje suma minimálnej mzdy na príslušný rok.

Zverejnené: 11. júl 2011

Vyhľadávanie

Kontakt

Hont Medik s.r.o. Malinovského 873/7
P.O.BOX 19
963 01 KRUPINA
(Zápis do Obchodného registra Okresného súdu Banská Bystrica, Odd Sro, vl.č. 8812/S, IČO 36622371)
Telefón a fax:
045 / 5512444
 

Za úplnosť, správnosť a zhodu s písomnými vyhotoveniami textov vyhlásených v Spravodajcovi Hont Medik s.r.o. zodpovedá konateľ spoločnosti Hont Medik s.r.o., do riadiacej pôsobnosti ktorého Spravodajca Hont Medik s.r.o. patrí.

Pri uverejňovaní v Spravodajcovi Hont Medik s.r.o. sa postupuje v súlade so zákonom č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov; osobné údaje, ktorých zverejnenie sa nepripúšťa alebo pripúšťa iba s predchádzajúcim súhlasom dotknutej osoby, nahradzujú sa šiestimi veľkými písmenami "X".

Výpis z Obchodného registra